Het gezin Jef Aerts- Roos Vansweevelt

Jef was 34 en Roos amper 17 jaar toen ze op 14 september 1907 trouwden in Varendonk. Roos was voor haar huwelijk meid in Varendonk waar zij slecht werd behandeld, dat zou trouwens de aanleiding geweest zijn voor Jef om niet langer te wachten met het huwelijk.
Zij waren beiden diepgelovig, wat hen zeker zal geholpen hebben om de zware tegenslagen, die ze toch wel hebben gekend, te verwerken.
Josephus (Jef) Aerts en Rosalia (Roos) Van Sweevelt, hadden samen 12 kinderen waarvan er  2 doodgeboren werden.
Zij woonden en werkten op boerderij De Ploeg op de Blauberg, toen nog eigendom van Prins de Merode.
Blauberg was op landbouwgebied eerder een arm gehucht: gewassen winnen op zandgrond, zonder veel bemesting, is niet evident. De meeste boeren hadden dan ook maar 1 of 2 koeien….
Jef en Rosa boerden met 12 koeien en een hoop kleinvee. Daarmee hadden ze dus, voor de streek, een respectabel groot bedrijf.
Ondertussen kocht en verhuurde Jef in 1927 een boerderij en landbouwgrond in Eindhout. Later zou zoon Evarist er met zijn gezin gaan wonen.

Na de tweede wereldoorlog heeft Jef De Ploeg gekocht en verder uitgebouwd.
De kinderen van Jef en Roos zochten later beroepsmatig allemaal hun weg (als zelfstandigen) in de landbouwsector: boerderij, boomkwekerij, bloemisterij, melkboer, ….
De oudste dochter, Marie, werd kloosterzuster (Zuster Ludwina), zoon Laurent had een (late) roeping als priester.

In 1937 overleden twee van hun kinderen:
-Julia (°05/11/1919) overleed op 26 februari 1937, amper 17 jaar oud, aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking.
-Alfons (°12/05/1922) overleed op 11 september 1937, een half jaar na Julia, op 15 jarige leeftijd, aan de gevolgen van een gesprongen appendix.
-Tijdens de 2de wereldoorlog zouden ze ook nog een zoon en schoondochter verliezen in de concentratiekampen (zie “1944")