Zuster Ludwina

De oudste dochter van Jef en Roos van de Ploeg, Marie, werd reeds op jonge leeftijd aangetrokken tot het kloosterleven
Ze was 22 jaar toen ze op maandag 1 februari 1932 ( Lichtmis), in het klooster trad bij de Zusters Augustinessen in het Sint-Elisabethgasthuis van Geel.
Ze koos als kloosternaam “Ludwina”. Vanaf dan was ze voor iedereen Zuster Ludwina of Tante Nonneke, behalve voor haar broers en zusters die het altijd bleven hebben over “ons Marie”.
Ze werd  “ingekleed” op 6 september 1932, legde haar geloften af op 12 september 1933 en haar eeuwige geloften op 14 september 1936; Na haar inkleding kreeg ze de zorg over de boerderij van het gasthuis.
Na drie jaar werd ze overgeplaatst naar het Sint-Barbara rusthuis naast de kerk van Herselt. In  1940 keerde ze terug naar Geel, ditmaal naar het oude gasthuis en later naar het  “moederhuis”. (zie ook: “Slag om Geel").
  

 

Na haar “pensioen” verhuisde ze naar het nieuwe rusthuis Sint Barbara in de Dieperstraat in Herselt.. 
Dat tuinieren bij de  familie Aerts in het bloed zat, kon ook Tante Nonneke niet ontkennen. In het rusthuis in Herselt had ze een kleine serre waar ze steevast bezig was met het zaaien, stekken en verpotten  van bloemen en planten. Wanneer ze ergens werd uitgenodigd had ze dan ook regelmatig een bloemeke uit de eigen serre bij!
 
Op pensioen gaan, wilde bij haar niet zeggen niets doen. Ook in het rusthuis was ze nog jaren actief. Ze hielp er dagelijks de bejaarden verzorgen en stak ook nog een hand toe in de keuken! 
Wanneer je haar gingen bezoeken in Herselt kreeg je, na de koffie en boterhammen met hesp, steevast een rondleiding langs de kamers van de “oude menskes”, zoals zij ze altijd noemde.
 
Legendarisch zijn de feesten die de Zusters gaven ter gelegenheid van haar 50- en 70-jarig kloosterjubileum. Een DJ hadden de Zusters niet nodig. Ze hadden zelf  een liedboek samengesteld waaruit iedereen al snel uit volle borst meezong!
3 maart 2002, een maand na haar 70-jarig kloosterjubileum is Tante Nonneke onverwacht overleden. Zij werd 92 jaar.
Je kan over haar onmogelijk iets negatief zeggen. Ze was een ongelooflijk bescheiden, opgewekt en positief ingesteld persoon.