Eindhout

Aan Eindhout kunnen we natuurlijk ook niet voorbijgaan. Rist van De Ploeg en zijn echtgenote Julia Van Herck hebben hier na hun huwelijk hun leven opgebouwd. In het voorjaar van 1944 zijn zij van Blauberg naar Eindhout verhuisd. Zij trokken naar de boerderij in de Heikantstraat die de vader van Rist, Jef Aerts, al op 27 augustus 1926  had aangekocht.

Ook de familie Leys had Eindhout als 'tussenstation'

Franciscus Leys, bracht er in de negentiende eeuw het grootste deel van zijn leven door. Hij huwde met  Dorothea D'Joos en kregen samen 6 kinderen. Dorothea D'Joos had al een voorhuwelijks kind: Jacobus.  Franciscus woonde met zijn gezin in de 2de wijck, Stokbergh 25
 

De naam `Eindhout´ werd afgeleid van `ende-holt´, wat zoveel zou betekenen als het einde van het bos´. "Eertijds werd geschreven Endehout en nog vroeger Endeholt", zo zegt A. Heylen in zijn `Historische Verhandeling over de Kempen´. Later, wanneer de taal meer ging afwijken van het Duits, veranderde `holt´ dus in `hout´. In de volkstaal werd Endehout, Eynthout, Einthout of Indhout, vervolgens Endert of  Eyndert, wat nog terug te vinden is in diverse oude stukken. Zoals dat op vele plaatsen gebruikelijk is, kregen ook de inwoners van Eindhout een bijnaam: `de Tutten´.

 

Uittreksel uit een artikel van “newsmonkey” van 29 september 2015:

Plaatsen in de Kempen waar ze het wellicht niet eens merken als de stroom uitvalt!

Eindhout (Endert):

De komst van de GPS heeft het lot van dit kerkdorp fundamenteel veranderd. Vroeger was het onvindbaar, want al wie de weg vroeg naar Eindhout werd begroet met een lege blik of een “Woada jom?”

Endert heette dat daar, en niks anders!!!