De familie Aerts van de Bleydenbergh (Jef Kloon)

De focus van mijn boek 'De Aertsen van De Ploeg' ligt, zoals de titel het aangeeft, op de familie Aerts-Vansweevelt van Hoeve De Ploeg.

Ook de ouders, broers en zussen van Maria -echtgenote van Louis- moesten de dramatische gebeurtenissen na de oorlog trachten te verwerken. Daarom mogen we in het hele verhaal  vader Jef Aerts (Kloon), zijn echtgenote ‘Moe’ Rens en hun gezin niet vergeten.

Wanneer Nicole, dochter van Renaat Aerts en kleindochter van Jef Kloon enkele jaren geleden Kamp Belzig bezocht, kreeg ze daar de vraag van de vereniging “Steun en Beschermkring Roederhof” of ze iets op papier wou zetten naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de bevrijding van het kamp.

Nicole wendde zich hiervoor tot haar broer Jos.

De ontroerende brief die hij schreef, willen we u zeker niet onthouden. Hij toont aan hoe de gebeurtenissen na meer dan 75 jaar  ook in hun familie nog doorwerken.

Het verhaal van Jef Kloon krijgt kortelings een update!

Tante Maria,
Je hebt het net niet gehaald, de bevrijding van kamp Belzig op 03 mei 1945.
Dat maakt de herinnering zo bitter.
Wij, als neven en nichtjes, hebben je nooit echt gekend maar in de overlevering hebben we je leren kennen.
Alhoewel er echt nooit veel over je is gepraat, het is bij de familie steeds een gevoelig onderwerp geweest.

De redding van Amerikaanse piloten, de beschuldiging, het oppakken en de (toen)vermoedelijk tragische afloop.
De tergend lange periode van het ongewisse en uiteindelijk de getuigenis over je heengaan, door een van je medelotgenoten. Het heeft allemaal zware littekens in de familie nagelaten.

De oorlogservaring van je vader(*), onze grootvader Jef, was hier ook niet vreemd aan.

Ook de periode van het onderduiken van je man, nonkel Louis, vader van wijlen jullie zoon Jefke (**), heeft voor veel ophef in de familie gezorgd.  

Dit is het bewijs dat met echt weinig woorden, maar met heel veel gevoel van betrokkenheid, de gedachte aan U, tante Maria, ook na 75 jaar, hier in Blauberg-Herselt (Belgie) nog zo levendig is.
Wij zullen je nooit vergeten en je in herinnering blijven brengen aan kinderen en kleinkinderen,

 Vanwege de familie Aerts uit Blauberg-Herselt,

Jos Aerts (23/04/2020)